Адреси и телефони за подаване на сигнали, свързани с насилие и злоупотреби с деца

Дирекция "Социално подпомагане" - Габрово
За община Габрово и община Трявна - гр. Габрово
ул. "Брянска" 10; тел.: 066/ 806 796

Дирекция "Социално подпомагане" - Севлиево
За община Севлиево - гр. Севлиево
ул. "Хан Аспарух" 5; тел.: 0676/ 3 52 92 и 0882 826 117


За община Дряново - гр. Дряново
ул. "Иван Вазов" 2; тел.: 0676/ 7 32 31 и 0882 826 117

Академик Иван ГюзелевСъздател на първия кабинет по физика в България (в тогавашната Габровска гимназия).

Роден в Габрово. Учи в килийното училище, поп Неофитовото школо и Габровското училище. Като стипендиант на Руския синод завършва Херсонската духовна семинария, а като Априлов стипендиант - физика и математика в Новорусийския университет в Одеса. След завръщането си в България е учител в Габровската гимназия (1871-1876). Арестуван заедно с габровските учители и откаран в Търново, освободен след намесата на руския посланик. След Освобождението е депутат в Учредителното народно събрание и Първото ОНС. Министър на Народното просвещение в кабинета на Драган Цанков. Спомагателен и редовен член на Българското книжовно дружество (БАН). Философ идеалист. Участва в дейността на читалище "Априлов-Палаузов", женското благотворително дружество "Майчина грижа" и учителското дружество. Основател на Чиновническото спестовно - застрахователно дружество в София. Председател на Върховната сметна палата. Редактор на в. "Църковен вестник" и сп. "Задружен труд", автор на учебници.

akad Guzelev books

 учебна 2019-2020 година

Клас

Класен ръководител

Класна стая

а

Маринела Димитри Делуди - Цонкова

301

V б

Снежана Димова Лапакова - Кацимбра

306

VI а

Нина Михайлова Люцова

106

VII а

Габриела Андреева Петкова

103

VII б

Златина Здравкова Панайотова

107

VIII а

Христо Драгостинов Христов

201

VIII б

Мария Андонова Попова

104

VIII в

Милена Ангелова Георгиева

403

VIII г

Пламена Иванова Терзиева - Маринова

406

IX а

Корнелия Николова Пашова - Рашева

203

IX б

Иван Пенчев Гъдев

101

IX в

Галя Иванова Неделчева

210

IX г

Калина Иванова Ботева

307

X а

Александър Емилов Иванов

204

X б

Елина Николаева Александрова - Чолакова

303

X в

Зорница Станева Дженкова

109

X г

Анета Стефанова Варчева

213

XI а

Таня Георгиева Стоянова

310

XI б

Марияна Иванова Ванкова

409

XI в

Димитринка Христова Калчева

313

XI г

Атанаска Йорданова Кюмюрджиева

413

XII а

Надя Кънчева Николова

209

XII б

Таня Димитрова Георгиева - Кокарешкова

410

XII в

Румен Кънев Кънев

404

XII г

Галина Йотова Маринова

211

Цветана Йорданова Кюмюрджиева

Маргарита Стоева Стойчева  Административно-стопанска дейност
Радостина Евгениева Комарницка  Учебна дейност

Татяна Денева Димитрова
Златка Чанева Димитрова
Даниела Благоева Платиканова
Златка Чанева Димитрова

Лалка Иванова Денчева  
Надя Кънчева Николова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габриела Андреева Петкова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Александър Емилов Иванов Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Ценка Христова Илиева Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Калина Иванова Ботева  
Снежана Димова Лапакова-Кацимбра  
Нина Михайлова Люцова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Мария Андонова Попова  
Пламена Иванова Терзиева  

Габриела Атанасова Стоянова  
Елина Николаева Александрова-Чолакова  

Ценка Христова Илиева  

Полина Ганчева  

Златина Здравкова Панайотова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Цветана Йорданова Кюмюрджиева  
Христо Драгостинов Христов  
Корнелия Николова Пашова  
Велина Христова Коева  
Таня Георгиева Стоянова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Христина Ненкова Георгиева  
Павлина Рачева Стефанова  

Зорница Станева Дженкова  
Галя Иванова Неделчева Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Милена Ангелова Георгиева Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Маринела Димитрова Делуди-Цонкова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Даниела Трайкова Пендашева  
Марияна Иванова Ванкова  

Димитринка Христова Калчева  
Радостина Евгениева Комарницка  
Теменужка Манева  

Атанаска Йорданова Кюмюрджиева Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Даниела Стефанова Цонева Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Анета Стефанова Варчева  
Галина Йотова Маринова  

Иван Пенчев Гъдев  
Таня Димитрова Кокарешкова-Георгиева  

Вера Николова Търновска  
Людмила Михайловна Маринова  

Румен Кънев Кънев  
Татяна Димитрова  

Антоанета Иванова Андреева  
Ясен Игнатов Симеонов Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Румен Димитров Янчев  

Десислава Иванова Денкова  

Пенка Паунова  

Златина Здравкова Панайотова Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ivan gjuzelevМатематическа гимназия е открита като самостоятелно учебно заведение съгласно заповед № 1957/02.06.1972г. на Министерството на народната просвета. За директор на гимназията е назначен Вергил Димитров, дотогава директор на Априловска гимназия.

Имената на първите учители:

 • Величка Бонева, Иван Петков – български език и литература;
 • Димитър Коев, Маргарита Мандева, Здравка Павкова – математика;
 • Надежда Иванова – английски език;
 • Маргарита Димитрова – немски език;
 • Магдалина Владова – руски език;
 • Надежда Минчева – френски език;
 • Иван Приходански – физика;
 • Райна Манева – химия;
 • Йордан Ташков – биология;
 • Пенка Тодорова –история;
 • Йовка Пенева - география;
 • Йордан Ковачев – физическо възпитание.

 

През годините гимназията е ръководена от:

 • 1972-1992 - Вергил Димитров
 • 1992-1999 - Йордан Ташков
 • 1999-2001 - Донка Жекова
 • 2001-2007 - Йордан Ташков
 • 2007 - Цветана Кюмюрджиева

Променят се статутът и името на гимназията:

 • От 1984 година започва прием с профили: математика, физика, химия, биология. Гимназията се преименува в Природоматематическа.
 • От 1989 година се въвежда подготвителен 8-ми клас и интензивно обучение по английски език.
 • От 1994 година се открива нов профил „Науки за земята”.
 • Същността, развитието и постиженията на гимназията са ярка проекция на личността и делото на възрожденския будител Иван Гюзелев.
 • През 1994 година училището отбелязва 150-годишнината от рождението на Иван Гюзелев. Освещава се училищното знаме, подарено от община Габрово.

Първите учебни занятия започват на 15.09.1972г. с прием общо на 289 ученика. От есента на 1982г. гимназията е настанена в сегашната училищна сграда в квартал Радичевец. Тук става възможно откриването на специализирани кабинети, между които компютърните са водещи. В навечерието на 25-годишния юбилей през 1997г. се открива мултимедийна лаборатория като първи етап от изграждането на модерен компютърен комплекс. Средствата са осигурени от фондация “Отворено общество”. 

ПМГ разполага с модерно компютърно оборудване, позволяващо високо качество на обучението по информатика и информационни технологии. Компютърният комплекс се състои от зали – “Вундеркинд” и “Берлин” с дарение от община Берлин, Германия; зала “Балкански” с дарение от фондация “Миню Балкански”, зала “Антоанета” – от община Габрово; зала “България” – от Министерство на транспорта / I – class /. В навечерието на 35-годишния юбилей е открита шестата по ред зала „Европа” по проект на Училищното настоятелство. ПМГ е включена в международната мрежа I*earn (International Education and Resources Network) и в Академията на фондация “Миню Балкански”, като активно участва в нейния живот чрез множеството форми на квалификация на учителите.

 От завършилите 3550 ученици повече от 90% са се реализирали в различните области на икономиката, управлението, бизнеса, банковото дело, здравеопазването, правото, образованието. Много от тях днес участват в значими международни научни и стопански общности.

 Гимназията поддържа интеграционни връзки с Американския университет – Благоевград, ТУ “Васил Априлов” – Габрово, Университета в гр. Митвайда – Германия. От 2001г. клуб „Европа”, с ръководител Деля Казакова, работи по проекти към Национална агенция „Сократ” (програма „Коменски”) с партньори от Португалия, Италия, Испания. Осъществени са темите: „SONOS-II“ и ”Дневникът – прибежище на душата”. Създадени са две книги и два филма с ученическо творчество. Училището е свързано и с други европейски образователни проекти на НА “Сократ”: ”Уважението” - с партньори от Франция, Финландия, Швеция; “Символите на човешкото общуване” с Белгия по линията на Агенция “Младеж”. Г-н Йордан Ташков участва в реализация на проект по програмата за обучение на директори “Арион” на Европейската комисия към Съвета на Европа и е член на Европейското образователно общество – Брюксел 2004.

 40-годишната история на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев” е най-убедителното доказателство за статута ѝ на училище с национален престиж.

1 март 2017 година - За Иван Гюзелев през очите на младите ученици (външен линк към сайта на Сметна палата на Република България)

26 класни стаи

14 кабинета

 • 2 кабинета по биология
 • 2 кабинета по физика
 • 2 кабинета по химия
 • 6 компютърни зали
 • 2 мултимедийни зали с интерактивни дъски

Библиотека

Работни кабинети (хранилища) за учителите

Конферентна/камерна зала

Столова и два бюфета

Закрит плувен басейн

 • голям - 25.00м Х 12.5м, дълбочина 1.70м.
 • малък - 12.50м Х 5.00м, дълбочина 1.70м.

Басейнът е с модерно оборудване, соларна система за затопляне на водата и въздуха, дублирана със собствена парна инсталация (целогодишно се поддържа постоянна температура - 30 на водата и 31 на въздуха).

 

Физкултурен салон

 • размери 36мХ18м
 • две баскетболни игрища
 • хандбално игрище
 • волейболно игрище
 • тенис на корт
 • три комплекта шведски стени
 • три тенис-маси
 • една шахматна зала
 • фитнес-зала с 12 уреда.

 

Спортна площадка

 • асфалтово покритие
 • две мини-игрища за футбол
 • две полета за народна топка
 • едно баскетболно игрище.

Обособена е оградена спортна площадка с изкуствена настилка с възможност за игра на баскетбол и волейбол, край която има зрителски трибуни.

 

direktor Мили ученици,

Сред приказките, които четете и знаете, има една специална. Тя е вашата приказка, тази, която вие сами ще напишете, докато пораствате. За да бъде успешна, вие трябва да преминете през страната на познанието. Оттам преминават всички, които търсят своето място под слънцето. Страната на познанието свързва човека със света, помага му да различава доброто от злото, справедливото от несправедливото. За едно дълго пътуване винаги са необходими ориентири. И все пак знанието е привилегия, защото знаещият човек е по-умен от незнаещия, тъй като за него има повече възможности.

На добър час в световете на вашата приказка!

Цветана Кюмюрджиева

Директор

 

Подкатегории

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Юли 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31