Кратки новини

Партньори и програми

  Microsoft IT Academy

 

 

ОТНОВО ПОБЕДА ЗА ТФ“ДВИЖЕНИЕ“, ТОЗИ ПЪТ В ПАРИЖ! Печат Е-поща

На 1 юни, Международния ден на детето, посолството на Руската федерация в Париж връчи наградите на победителите от VIМеждународен рускоезичен театрален фестивал за деца и юноши. Детският център „Апрелик“ приемаше гостите на фестивала във френската столица.

            Фестивалът се проведе между 24 май и 1 юни в Париж, в рамките на на проекта „Русское слово, русская душа“. Участваха рускоезични състави от 11 страни – Австрия, Италия, Ирландия, Финландия, Франция, Русия и др. Международно жури от възрастни и деца оценяваха майсторството на актьорите и оригиналността на художествените решения. За всички  участници се правеше актьорски мастер-клас, обсъждане на спектакъла – и всичко това на руски език.

            След спектакъла с нашата група работи възпитаник на Марсел Марсо, който показа на нашите ученици различни пластични техники и как да разбират „езика на тялото“.

       

            Нашата трупа беше единствената, в която децата не са от семейства на рускоговорящи и руският език не е майчин.

            Наградата  за НАЙ-ДОБЪР АКТЬОРСКИ КОЛЕКТИВ получихме ние – ТФ“Движение“ при ПМГ“Акад. Иван Гюзелев“, със спектакъла „Мечтатели“ по приказките на Гурам Петриашвили, с художествен ръководител Марияна Митева, сценограф Мария Койчева и адаптация на руски език Ценка Илиева.Тази награда е изключително ценна за нас, защото е едно огромно признание за нашите умения и актьорско майсторство.

            А Париж, преди наводненията, беше прекрасен. Впечатленията от парижките булеварди, река Сена, Шанз-Елизе, потъналите в зеленина френски балкони, въодушевлението от Монмартр – това не се забравя, остава за цял живот.

         Благодарим на всички спонсори, които направиха възможно пътуването ни в Париж!

 
"Мечтатели" - Г. Петриашвили (2011) Печат Е-поща

"Мечтатели"


Театралите от ТФ "Движение"  отново се завърнаха с първото място от Петия Международен конкурс за изкуства "Радост на брега", организиран от Сдружение "Радост на брега", Община Бургас, със съдействието на МОМН и Регионален инспекторат по образованието - Бургас и Национален дворец на децата - София, проведен от 20 до 23 юни.

 

 

"100 вести" за нас

 

 


 
"D. J." - Г. Господинов (2010) Печат Е-поща

"D.J." (2003) изглежда самоиронична игра на една двойка, за която постоянността на играта на роли е за предпочитане пред страха от непостоянността на любовта. Но тази микроистория е вписана от Георги Господинов в театрализирана игра с мита за Дон Жуан, която пък от своя страна представя силно фрагментираната хип-хоп реалност на съвременния свят, изглеждащ лишен от бъдеще, от далечен хоризонт.

В "D.J." участващите са актьори и роли. Дори "реалната" двойка е част от вечната игра "Дон Жуан". Доня Анна, Жокера (режисьор и шеф на трупата), Сганарел, Каменния гост, Елвира, Дон Жуан (D.J.) са актьори от театрална трупа, която репетира "Дон Жуан". Пиесата и митът също си разменят местата - пиесата отдавна се е превърнала в мит с летящите си фрази и герои, както и митът се е превърнал в пиеса/пиеси, която от своя страна се разиграва в реални исторически топоси. Казано иначе, митовете изяждат историята. От XVII век, през съсловната конкуренция между лулата и цигарата, до един трибунал над Дон Жуан в Съветска Русия авторът показва иронично как  става това чрез фигурата на театъра. Като изяждат историческото време, митовете изяждат изобщо чувството за време и пускат митическото, вечното време. В "D.J." чрез "вечното" време-пространство на театралната игра, на репетицията, човек усеща по-силно "течащото" историческо време, усеща как времето изтича."

 

Виолета Дечева

 

Пиесата "D.J." от Г. Господинов ТФ "Движение" реализира през 2010г. На Петия ученически театрален фестивал "Климент Михайлов" в гр. Русе Павел  Кръстев получи награда за главна мъжка роля, а Виолина Иванова - за женска роля в спектакъла. 

 

 

ТФ "Движение" на гости на АРТерия, в галерията на ул. Орловска 10.

 
"Premiers pas" (2009) Печат Е-поща

Интересът към Георги Господинов дойде с търсенето на съвременна българска проза за участие в поредното издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал. Сценичната адаптация на разказа "ПЪРВИ СТЪПКИ" изиграна на френски език на фестивала в гр. Стара Загора през м. април 2009г., донесе на ТФ "Движение" ЗЛАТНА МАСКА ЗА НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР за Георги Николов.

 

premier_pas_affiche

 

Черешата на един народ

И тази година 
черешата е отрупана с цвят 
Времето е добро нощите топли 
Всичко ти казва на берекет е 
Виж и пчелата се е събудила 
и да не чуе дявола да не стане нещо 
до месец до два да пази господ 
да срещнем Великден 
да мине Гергьовден 
Делото ще пламне и начаса всякой 
ще вземе участье в това предприятье 
момци ще берат момите ще пълнят 
старците ще събират съчки 
и ще подклаждат огъня 
Голямо правене на компоти ще пада 
децата ще пукат с черешови листе 
ще яхат хвъркатата конница 
горе из клоните 
ще гълтат череши с костилките 
ще търчат и ще викат 
Дядо Дядо 
направи ни черешово топче

И тази година дядовото 
няма да има априлско въстание


Георги Господинов
 
"Наше кино" - Чудомир (2008) Печат Е-поща
"Наше кино"

Nashe_kino_pokana

 
"Любов...Любов! Любов?" - по Дж. Бокачо (2007) Печат Е-поща

"Декамерон"

 на Джовани Бокачо, през погледа на:

 

 

 

 
"Человек в футляре" - А.П. Чехов (2003) Печат Е-поща

"Човекът в калъф"

 

"Живеем в града в задуха, в теснотия, пишем ненужни книги. Нима това не е калъф?

Прекарваме целия си живот между безделници, интриганти. Това не е ли калъф?

Да вицдаш и да слушаш как лъжат, да не смееш открито да заявиш, че си на страната на честните...да се усмихваш за парченце хляб или за топло местенце, за някоя службица...Не, така повече не може да се живее!

Шшшт...Ама да не вземе да стане нещо...!"

А.П. Чехов

 

Първото участие на ТФ "Движение" на чуждоезичен фестивал - Трети национален фестивал на детските театрални колективи, организиран от Руския културно-информационен център, донесе първо място за постановката по произведението на  А.П. Чехов.

 

tchekov_2003

   
  
 
...и единствената запазена снимка от представянето на фестивала...
   

i_21

 

 


 
"Една безкрайна магия" - (2003) Печат Е-поща

Слънчова женитба...Изборът на слънцето...Гергьовските люлки, колелото и слънчевите лъчи. Космосът и хаосът - една безкрайна магия. 

 

Спектакъл, по проект на програма "Младеж", изработен съвместно с белгийската танцова формация "АLKUONE", работен в Белгия и България през пролетта и лятото на 2004 година. Съвместната работа в ателиетата за рисуване, ритмика и театрални етюди роди спектакъл, игран в Брюксел, Аалст (Белгия), Габрово, Трявна, Слънчев бряг, Албена (България).

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Страница 1 от 2
© 2005-2019 ПМГ 'Академик Иван Гюзелев' гр. Габрово | За нас