Кратки новини

Партньори и програми

  Microsoft IT Academy

 

 

Походът на книгите Печат Е-поща
Петък, 22 Април 2011г. 00:00ч.

Във връзка с провеждането на кампанията „Походът на книгите“, свързана с Международния ден на детската книга  / 2 април/ и с Международния ден на книгата /23 април/, на 20.04.2011 година от 13.30 до 14.30 часа в театралната зала на ПМГ“Акад.Иван Гюзелев“ – Габрово, се проведоха четения на откъси от любими на учениците книги. В инициативата се включиха 30 ученици от 5, 6, 7, 8, 9, и 11 клас и техните учители по български език и литература.

  

Всеки от участниците представи автор и книга, прочете интересни моменти, разказа любопитни факти, свързани с автора и с творбата. Оживяха героите на Рей Бредбъри, Никос Казандзакис, Вилхелм Буш. Представени бяха и българските класици: Елин Пелин, Йордан Йовков, Павел Вежинов, Светослав Минков. Интерес предизвикаха и историческите романи за известни личности като Цезар и Александър Македонски. Младите читатели споделиха като съмишленици радостта от преживяването – общуване с книгата. Обсъдиха мястото на книгата в живота на съвременните хора и стигнаха до извода, че времето е безсилно пред словесните съкровищници, които никога не остаряват. Осъзнаха, че читателите определят съдбата на книгите, че една книга е жива, докато има кой да я чете. Споделиха, че четенето е пътуване към себе си, самотно занимание, при което откривателската същност на човека го кара духовно да прогледне и да се докосне до свободата и светлината.

  

Младите хора откровено признаха, че постоянно се учат какво и как да четат и че напълно са съгласни с думите на арабския писател Абдуллах Бну Ал-Мукаффа, който пише в своята книга “Калила и Димна”: “Глупак е онзи, който търси в книгата само забавление и не вижда скрития смисъл в написаното. Това е все едно да дадеш някому орех. Той не може да изпита сладостта му, докато не счупи черупката и не извади ядката. Така и читателят трябва да знае, че има скрит смисъл в книгата, и да го потърси”.

Учениците, които участваха в училищната инициатива, доказаха, че умеят да вникват в скрития смисъл на написаното, защото бяха подбрали най-интересните и изпълнени с мъдрост слова. Показаха, че общуването с книгите  по своеобразен начин ги превръща  в граждани на света.

  

В края на този празник на словото учителите също споделиха кои са техните любими книги, прочетоха откъси от тях и благодариха на всички за усилието и за щастливите моменти на неповторимо духовно общуване.
 
© 2005-2019 ПМГ 'Академик Иван Гюзелев' гр. Габрово | За нас