Време за награди в БАН Печат Е-поща
Снимка: MediaBricks.bg


На 28 януари 2019г. в Института по математика и информатика при БАН се състоя тържествена церемония, на която бяха наградени българските победители в Австралийското математическо състезание (АМС) за 2017 и 2018 година и носителите на Наградата „PETER O’HALLORAN“ за 2017 и 2018 година.

 

Наградите бяха връчени лично от Нейно Превъзходителство Кейт Лоугън, посланик на Австралия за Гърция, България и Румъния. А наградените са осем ученици от страната, сред които и двама ученици от ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“ – Ясен Пенчев от 7 клас и Мартин Копчев от 9 клас.

 

 

Мартин Копчев бе награден с наградата THE PETER O'HALLORAN AWARD и 2 поименни златни медала, гравирани с името му, годината и успеха за двата перфектни резултата през двете години. В края на церемонията проф. дмн Николай Николов открои Мартин като ученик, който прави прехода между две науки - информатика и математика! 

 

          

 

 


Австралийското математическо състезание е математическо състезание на английски език за ученици от 3. до 12. клас. То е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие над половин милион ученици от 38 държави). Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. България неизменно има медалисти. Според регламента на състезанието, участниците постигнали максимален резултат, получават специална Награда „PETER O’HALLORAN“, а учениците от по-големите възрастови групи (от 7. до 12. Клас) получават и златен медал.

 

 
© 2005-2019 ПМГ 'Академик Иван Гюзелев' гр. Габрово | За нас