Кратки новини

Партньори и програми

  Microsoft IT Academy

 

 

Карта на сайта Начало Ученически съвет
Коледни традиции Печат Е-поща

Една утвърдила се във времето традиция активизира училищната общност в гимназията. 

Благотворителността винаги е била част от народопсихологията на българина. Тази година Училищният ученически съвет наложи идеята за присъединяване към инициативата на Българската Коледа и за организиране на благотворителен коледен базар в гимназията. А целта бе наистина интересна: със събраните средства от базара да се обогати училищната библиотека с художествена, справочна и учебна литература.

Не бяха малко отправените въпроси: “Как...? Може ли благотворителност от нас за нас...?” Аргументите, зад които застанаха младежките лидери, бяха свързани с неоспоримо наложилата се тенденция за издигане духовността на нацията чрез четене на книги. Това учениците решиха да завещаят на поколенията, които ще пристъпват прага на гимназията. Точно със средствата от тазгодишния базар - в навечерието на 40-годишнината от създаването на ПМГ, учениците желаят да поставят основите на дарителски библиотечен фонд.

Подготовката за базара стартира през месец ноември с разпространяване на идеята сред всички класове. Ученици, под ръководството на своите учители, рисуваха коледни картички, други изработваха украси и коледни играчки, родители на учениците от V-ти клас, заедно с класния си  ръководител, изразиха желание да направят коледни сладки, включиха се и учители. Зад иначе спокойния ритъм на ежедневието бушуваше тайният дух на коледната изненада...

И наистина се случи...От 19 до 23 декември всяко голямо междучасие богато украсената маса очакваше деца и възрастни. Червените коледни шапки на “продавачите” и веселите възгласи привличаха всички. Ръководство, администрация и учители се включиха активно в дарителската кампания. Естествено беше нетърпението на най-малките, а по-големите каки и батковци, някак странно  усмихнати, отстъпваха предните позиции.

  

 

  

На 23 декември  събраните средства бяха обявени пред ученическия съвет, а лидерите ще вземат решение  каква литература да бъде закупена. Зад цифрите стоят активни, можещи деца, които знаят как да продължат една традиция във времето...

Празничната седмица завърши с традиционната възстановка на ритуала „Бъдни вечер” от осмокласниците.

  

 


   

                                                                                                                                 

    

 


© 2005-2019 ПМГ 'Академик Иван Гюзелев' гр. Габрово | За нас