ПРАЗНИЧЕН УЧЕБЕН ЧАС

РБ „Априлов-Палаузов е домакин на празничен учебен час

по случай 1 ноември - Ден на будителите

Светъл празник – денят на Будителите народни, 1 ноември 2019 година.

2 19

 По този повод на 28 октомври от 14 часа в залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека учениците от VIII „б“ клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, с класен ръководител  г-жа Мария Попова проведоха своя емоционален „час на класа“ в памет на светли български личности, оставили диря в националната културна памет.

Гости на инициативата бяха директорът на габровската математическа гимназия г-жа Цветана Кюмюрджиева и библиотекари от отдел „Краезнание“ в РБ „Априлов-Палаузов“ – отделът, който съхранява, организира, обработва и довежда до потребителите документи и книги, свързани с габровския край и мястото му в регионалната, националната и европейската история.

Анелия Мутафчиева, библиотекар и отговорник „Връзки с обществеността“ поздрави всички ученици с предстоящия празник и насочи тяхното внимание към важността на будителството в наши дни, към смисъла на духовността, книжовността и културните постижения през 21 век и ролята на младите четящи хора за това.

Мария Попова  направи вълнуващо встъпление за будителството и ролята на българските учители в него. Тя подчерта факта, че датата 28 октомври не е случайна – на този ден през 1992 година 36-тото Народно събрание взема решение празникът на будителите да бъде възстановен в Националния празничен календар. 1 19

Учениците Теодор Михов, Кристиян Султанов, Антония Рачева, Габриела Христова и Инес Метева представиха презентация за патрона на Природоматематическата гимназия - Академик Иван Гюзелев, който е един от най-изявените български будители, с исторически принос в развитието и утвърждаването на българската наука и образование.

Младежите отговориха на провокиращи въпроси за ролята на просветителите и съвременните будители в нашия живот, за това променя ли се същината на будителството и как формите и методите му се приспособяват към обществените, образователните, социалните и други промени в България и света.

Най-активно участие в дебата взеха учениците Тихомир Ангелов, Иван Стаматов, Атанас Стаматов, Цветомила Жалкова, Свилена Семова.

Г-жа Кюмюрджиева благодари на участниците и домакините за вълнуващата инициатива и подчерта, че провеждането на учебни часове в нетрадиционна среда, различна от училищната е много полезно и зареждащо за всички – учители, библиотекари, младежи.

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Юни 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30